Ο Ελληνορωσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίας και Συνεργασίας Ν. Μαγνησίας διοργάνωσε μια ξεχωριστή ”Βραδιά Ρώσικης Ποίησης και Μουσικής” την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 9 μ.μ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΛΑΣΚΑ. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που αφορούσε την ποίηση ήταν αφιερωμένο στην σπουδαιότερη γυναικεία φυσιογνωμία της ρώσικης ποίησης την Άννα Αχμάτοβα, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει σελίδες από την ζωή και το έργο της ”Άννας πασών των Ρωσιών”, η οποία σφράγισε ανεξίτηλα την ποιητική δημιουργία του 20ου αιώνα. Με την γλαφυρή αφήγηση της Χαρούλας Ξανθοπούλου εκτυλίχθηκε η πολυτάραχη ζωή της Αχμάτοβα, μέσα από κείμενα του Γιώργου Ρήγα, που αποτύπωσαν πιστά την μοιραία επίδραση των ιστορικο-πολιτικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Ρωσία τον 20ό αιώνα στην ζωή και την δημιουργία της ποιήτριας. Αποσπάσματα απ΄την αυτοβιογραφία της Αχμάτοβα καθώς και ποιήματα μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα διάβασε η Άννα Παυριανίδου, ενώ ένα ποίημά της ακούστηκε και στην ρώσικη γλώσσα από την Ελένη Καρακεζίδη.

Ο λόγος συνοδεύονταν από την προβολή σπάνιου φωτογραφικού υλικού, που ”μετέφερε” τους ακροατές στην συγκεκριμένη εποχή. Στο μουσικό μέρος που ακολούθησε ο βαρύτονος Γιώργος Ρήγας, έχοντας στις αποσκευές του μια πολύχρονη εμπειρία στο ρώσικο τραγούδι, παρουσίασε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην ”Ρώσικη Ρομάντσα”_ το είδος τραγουδιού που άρχισε να καλλιεργείται τον 19ο αιώνα, άκμασε στις αρχές του 20ού, καθώς υπηρετήθηκε απ’τους μεγαλύτερους συνθέτες και ποιητές της Ρωσίας, ενώ οι επιρροές του είδους αυτού διακρίνονται μέχρι σήμερα στο σύγχρονο έντεχνο ρώσικο τραγούδι. Συνοδοιπόροι στο μουσικό αυτό ταξίδι ήταν οι καθηγητές του Ωδείου Παλάσκα το οποίο φιλοξένησε την εκδήλωση: Γεωργία Παλάσκα (κιθάρα), Λευτέρης Στράκας (πιάνο) και Γιάννης Βαΐτσης (βιολί).

Σαν απόηχος της βραδιάς έμεινε η ικανοποίηση του κοινού που ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές, αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του συλλόγου στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή της πόλης μας.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

ΒΡΑΔΙΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (αφιερωμένη στην Άννα Αχμάτοβα)